Pierwszy browar w Sobótce powstał w 1817 r. założony przez barona Ernsta von Lüttwitza. W latach 1858-59 jego syn Wilhelm von Lüttwitz rozbudował zakład i ustanowił spółkę komandytową "Gorkauer Societats Brauerei A.G.". Zmiana formy na spółkę akcyjna i pozyskanie inwestora tajnego radcy von Kulmitza pozwoliło w 1909r. na uzyskanie wydajności ok. 50000 hektolitrów piwa rocznie. Tradycje piwowarstwa w tym regionie sięgają XIV wieku co pozwoliło na produkcje piwa leżakowego, mocnego, słodowego oraz ''koźlaka'' (Jungbier), piwa sezonowego z przeznaczeniem do spożycia w maju, jesienią i na Boże Narodzenie. Browar miał oddziały w Wałbrzychu i Nowej Rudzie oraz 32 filie. Piwo z browaru serwowano w wielu lokalach, w samej Górce w restauracji ''Rosalienthal''. W 1939 r. browar zatrudniał 17 urzędników i 75 robotników. W XX w. był to jeden z największych browarów na Dolnym Śląsku. Działał pod nazwą "Gorkauer Societats Brauerei A.G.", adres: Gorkau, St.Ströbel. Po II wojnie światowej niezniszczony browar został upaństwowiony i wszedł w skład Zakładów Piwowarskich we Wrocławiu. Stopniowo ograniczano produkcję i w 1997 roku zakład zamknięto. Pod koniec działalności produkował 80000 hl. piwa rocznie. Obecnie główny budynek stoi opustoszały, a oficynę przejęła hurtownia alkoholi.
Więcej u źródła /tutaj/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz